Technologia żywienia

Dla wielu przełomowych osiągnięć ojcami była przede wszystkim chęć poznania świata. Dopiero gdy nasza cywilizacja osiągnęła dość wysoki poziom zaawansowania technologicznego popularne stało się projektowanie i planowanie nowych urządzeń także po to, by przede wszystkim niosły ludziom na całym świecie pomoc. Oczywiście przetwarzanie żywności miało na początku zoptymalizować zyski wielkich firm żywieniowych, ale pośrednio pomogło także transportować szybko psujące się substancje na odległość, dzięki czemu możliwe stało się chociażby skuteczniejsze walczenie z głodem i innymi problemami regionów trudno dostępnych i wyjątkowo biednych. Dzisiaj w produkowaniu żywności udział biorą najróżniejsze maszyny, większość zarządzana jest komputerowo, zsynchronizowana w jednym sprawnie współpracującym systemie. Zanim czekoladka zostanie ostatecznie zapakowana do bombonierki i wysłana do sklepu, dziesiątki najróżniejszych elektronicznych maszyn miesza masę, nadziewa ją czy wylewa do odpowiednich foremek oraz transportuje dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>